Formålet med projektet er fortsat at sikre frøavlere og konsulenter et beslutningsstøtteværktøj til vurdering af behovet for sygdomsbekæmpelse i vækstsæsonen. Hensigten er både at sikre, at alvorlige angreb bliver bekæmpet, men også at unødige behandlinger undlades til gavn både for landmandens økonomi og miljøet.
Projektets mål er at stille et sikkert beslutningsstøtteværktøj til rådighed som avleren kan benytte i de situationer hvor der skal besluttes om en given indsats mod sygdomme er nødvendig eller kan udelades.
Beslutningsstøtteværktøjer er i dag helt almindelige indenfor en lang række landbrugsafgrøder og hjælper avleren med at beslutte, om der er et behov for en kemisk bekæmpelse af sygdomme ud fra indberettede fund i registreringsnettet. Der vil i sæsonen blive indsamlet data fra konsulenter over hele landet. Disse data indberettes en gang om ugen til SEGES PlanteInnovation, hvor der foretages en vurdering af angrebene og via SEGES’ hjemmeside www.seges.dk giver anbefalinger i den givne situation.
Registreringsnettet i alm. rajgræs skal hjælpe den enkelte frøavler til at træffe dyrkningsmæssige beslutninger på et mere kvalificeret grundlag, så frøproduktionen kan optimeres. Data fra registreringerne skal bl.a. understøtte frøavleren i, på baggrund af den aktuelle situation i den enkelte frømark, at fastlægge den mest optimale bekæmpelsesstrategi for et givent svampeproblem.
Den enkelte frøavlers økonomiske potentiale ved gennemførelse af en bekæmpelse af svampesygdomme vil være helt afhængig af den konkrete situation i den enkelte mark i det enkelte år. I år med kraftige sygdomsangreb kan der opnås merudbytter på 100-350 kg frø pr. ha. Med en gennemsnitlig pris på 9 kr. pr. kg giver det en merindtjening på 500-2500 kr. pr. ha, når behandlingsomkostningerne er fratrukket.
Uge 17: Der er registreret i 42 marker. Der er fundet angreb af kronrust i ca. 60 procent af markerne med op til 5 procent dækning. Angrebene af øvrige svampesygdomme er svage.
Uge 18: Der er registreret i 43 marker. Der er fundet angreb af kronrust i ca. 60 procent af markerne med op til 5 procent dækning. Angrebene af øvrige svampesygdomme er svage.
Uge 23: Der er registreret i 33 marker. Der er fundet kronrust i ca. 70 procent af de ubehandlede marker med op til 30-50 procent dækning i enkelte tilfælde bl.a på Bornholm.